De Keenesluis komt weer tot leven
Aanleiding
De Keenesluis staat precies op de grens van Standdaarbuiten en Fijnaart in de gemeente Moerdijk. Dit is een bijzondere historische plek, omringd door mooie natuur. De Keenesluis 248 jaar oud, uniek erfgoed en vervallen. In 2012 is de Keenesluis gemeentelijk monument geworden.
Waterschap Brabantse Delta is eigenaar van de Keenesluis. Het waterschap is voornemens om de basisrestauratie van de Keenesluis uit te voeren, wanneer iemand of een organisatie daaraan meebetaald. Alle onderzoeken voor de basisrestauratie van de Keenesluis zijn uitgevoerd. Door een deskundige is een restauratieadvies voor de sluis geschreven. De Keenesluis blijkt ‘uniek erfgoed’ te zijn! Nergens in de wereld is een andere sluis waar een scheprad in gedraaid heeft. Stichting Beleef de Keenesluis is opgericht om de Keenesluis letterlijk weer tot leven te laten komen.
Vroeger was de Mooie Keene een levendige handelsroute. Het was een belangrijke turfroute. De Keenesluis was de poort naar het vestingstadje Klundert. Later voeren er ook boten met o.a. vlas en suikerbieten over de Mooie Keene. Door restauratie van de Keenesluis wordt de dynamiek van vroeger rondom de Keenesluis weer teruggebracht.
Doel van ‘De Keenesluis komt weer tot leven!’, is om de Keenesluis letterlijk weer tot leven te laten komen. De Keenesluis moet een ontmoetingsplaats worden waar mensen samenkomen: wandelaars, fietsers, watersporters, natuurliefhebbers, buurtbewoners en liefhebbers van cultuurhistorie. Op die manier is de Keenesluis niet alleen een mooi cultuurhistorisch kunstwerk, maar wordt de Keenesluis een baken in de samenleving.
We willen bewoners en bezoekers van het gebied laten genieten van de kwaliteiten van het gebied met rust, natuur en cultuur. De Keenesluis is onderdeel van Ecologische VerbindingsZone Keenehaven.
Om de sluis beleefbaar te maken moet de Keenesluis weer doorvaarbaar worden gemaakt en het scheprad worden teruggeplaatst in de sluis. Dit scheprad hoorde bij het stoomgemaal dat naast de sluis heeft gestaan.
Mensen die de Keenesluis niet kennen rijden er nu zo voorbij! Door het inbrengen van een verassend punt in het landschap zijn mensen van nature geneigd te stoppen en te ontdekken. Het scheprad is in dit project de blikvanger.
Keenesluis gezien vanaf de Klundertse zijde
Keenesluis gezien vanaf de Mark-Dintel zijde
Op de afbeelding hierboven ziet u links de huidige situatie. Rechts een weergave van de situatie na realisatie van het project. Het verschil:
- de Keenesluis is een ontmoetingsplaats
- het scheprad is teruggeplaatst
- de sluis is doorvaarbaar
Op de lange termijn is de ambitie van Stichting Beleef de Keenesluis om varen vanaf de Mark-Dintel naar het vestingstadje Klundert mogelijk te maken.
Het project ‘De Keenesluis komt weer tot leven!’ zorgt ervoor dat toeristen langer in regio West-Brabant verblijven. Daarnaast is de omgeving rondom de Keenesluis een aantrekkelijk gebied voor recreanten. Het is een mooie mix van cultuur (uniek erfgoed) en natuur (Ecologische VerbindingsZone).