Tijdens de Nationale Sluizendag is bekend gemaakt dat de Keenesluis voor een groot deel gerestaureerd wordt. Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant Noord stellen hiervoor geld beschikbaar. Hiermee gaat de Keenesluis een mooie toekomst tegemoet en wordt de kwaliteit van de omgeving vergroot. De Keenesluis is een unieke historische sluis die precies op de grens van Fijnaart en Standdaarbuiten staat.
Restauratie Keenesluis
De Keenesluis is 248 jaar oud, uniek erfgoed en vervallen. Deze sluis staat op een plek met een rijke historie en is omringd door mooie natuur. Met het geld dat nu door waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant-Noord beschikbaar is gesteld worden de stenen en het ijzerwerk van de Keenesluis weer toekomstbestendig gemaakt. Ook het scheprad wordt gereconstrueerd. Oorspronkelijk draaide er een scheprad in de Keenesluis. Dit scheprad sloeg het water de polder uit. De gemeente Moerdijk heeft geld gereserveerd voor een picknickplek naast de Keenesluis.
Hulp gevraagd voor 100% restauratie
Stichting Beleef de Keenesluis zet zich samen met velen in om de Keenesluis volledig te restaureren. Sluizenexpert Jan Arends heeft in zijn restauratieadvies geadviseerd om de betonnen wand die in 1966 haaks op de sluismuren is geplaatst te verwijderen. Daarmee kunnen bootjes vanaf de Mark en Dintel weer door de Keenesluis varen. Stichting Beleef de Keenesluis roept mensen en organisaties op om ook bij te dragen aan de 100% restauratie: een doorvaarbare Keenesluis. Dat kan in de vorm van kennis, geld en materialen.
Wie de Keenesluis wil volgen kan de Facebook pagina ‘Vrienden van de Keenesluis’ liken, @keenesluis volgen op Twitter en Instagram en www.keenesluis.nl bezoeken.
Nationale Sluizendag
De Nationale Sluizendag wordt 1 keer per jaar georganiseerd door Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland. Het is een kennisuitwisselings- en netwerkdag voor iedereen die in zijn werk met sluizen of stuwen te maken heeft. De Nationale Sluizendag 2017 werd gehouden bij de Volkeraksluizen. Dit grootste binnenvaartsluizencomplex van Europa bestaat dit jaar 50 jaar.
Maandag middag werd Ineke verrast. Uit handen van gedeputeerde Henri Swinkels ontving zij de de Gouden Duim van Noord-Brabant. Henri Swinkels was maandag bij de Keenesluis om de sluis te bekijken. Bij de overhandiging vertelde Swinkels dat Ineke de prijs overhandigd kreeg omdat zij mensen inspireert om aan het mooie project deel te nemen. Stichting Beleef de Keenesluis zou graag zien dat het stuk erfgoed in 2019 is gerestaureerd, zijn scheprad terug heeft, doorvaarbaar is en een verpoosplek heeft. In 2019 bestaat de Keenesluis namelijk 250 jaar.
Bron www.fendertlokaal.nl/
Rinus Machielse haalde herinneringen op met Philip van Dueren den Hollander, Kees van Mastrigt en Anne Mieke Vermeulen. Hij vertelde dat Hugo van Rumph (de 1 na laatste machinist van het stoomgemaal) graag rond liep met zijn poetsdoek en oliespuit. Het stoomgemaal was brandschoon en blonk als een spiegel
Len Ketelaar verraste ons met een mooie foto van Hugo bij zijn trots.
Zondag 21, maadag 22 en dinsdag 23 augustuus 2016 staat Tessa de Swart op Theaterfestival de Parade in Amsterdam.
Zondagmiddag 11 september staat Tessa bij de Keenesluis.
Haar werk is op 10, 11, 17 en 18 september te zien tijdens de Kunst en Cultuur Route Moerdijk bij de Keenesluis.
Catrina van Paradijs heeft mooie foto’s gemaakt van de Keenesluis. Zij zal deze exposeren tijdens de Kunst en Cultuur Route. U kunt alvast een aantal foto’s bekijken op deze locatie: https://catrinavanparadijs.myportfolio.com/kijk-de-keenesluis
Ramon Noteboom, 3e jaars student aan de Hogeschool Zeeland, heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het doorvaarbaar maken van de Keenesluis. Hij werd daarin begeleid door medewerkers van ingenieursbuerau Maters en de Koning uit Roosendaal.
Onlangs heeft Ramon zijn onderzoeksrapport gepresenteerd en aangeboden aan het bestuur van de Stichting Beleef de Keenesluis. Het rapport bevat tal van interessante en nuttige observaties, berekeningen en suggesties alsmede een aantal voorkeursvarianten.
Namens het bestuur werd Ramon bedankt door voorzitter Ineke Peters, ondersteunt met een klein presentje. Ook Arjon Hitzerd van Maters en de Koning werd bedankt.
De Keenesluis doet mee aan de Kunst- en Cultuur Route Moerdijk 2016 en Open Monumentendag. Ideeën om deze dagen tot een succes te maken zijn welkom. Wie vindt het leuk om muziek te maken bij de Keenesluis? Noteer de data in uw agenda: 10, 11, 17 en 18 september.
Klik hier voor meer informatie.
Vrijdag 11 augustus 2106 heeft Huub Hieltjes samen met Martin Eijkelhof en Sjoerd Koenraadt de Keenesluis bezocht. Daarbij was het voltallige bestuur van de stichting Beleef de Keenesluis aanwezig.
Huub is lid van het algemeen bestuur en lid van het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta. Martin is programmamanager bij de provincie Noord-Brabant. Sjoerd is adviseur water- en emissiebeheer bij waterschap Brabantse Delta.
Tijdens de rondleiding gaf Ineke Peters, voorzitter van de stichting Beleef de Keenesluis uitgebreid uitleg over de historie en lichtte zij de doelstellingen en wensen van de stichting toe.
In de archieven is vrijwel niets terug te vinden over de Keenesluis. In ieder geval geen bouwtekeningen en foto’s waar ook het scheprad op staat.
Dankzij Cees Mol van de heemkundekring De Steenen Kamer uit Steenbergen kregen wij een krantenbericht van 25 augustus 1892 in handen waarop vermeld stond dat het stoomgemaal en het scheprad bij de Keenesluis op 23 augustus 1892 in gebruik zijn genomen en dat de machines, de ketel en het scheprad vervaardigd zijn door de firma Sepp en Co uit Enschede.
Deze firma heeft tot 1931 bestaan maar de archieven zijn in 1942 bij een brand tijdens het oorlogsgeweld verloren gegaan.
U kunt hier wat meer over Sepp & Co lezen. Overigens is Dik Nas (auteur van het boek ‘IJzer, de geschiedenis van een machtig materiaal’) van mening dat Willem Stroink al in 1870 met een stoomsmederij en reparatiewerkplaats begon en de samenwerking met Meerburg en Sepp daarna volgde.
Na wat speurwerk op internet bleek dat de machinerie en het scheprad voor het Putter stoomgemaal ook door de firma Sepp en Co geleverd zijn.
Op 21 oktober 1897 verscheen er een berichtje in De Grondwet waarin melding werd gemaakt van het feit dat de heer H.J. Bestelink aangesteld was tot smid-machinst van het stoomgemaal De Mooie Keene.
Enkele dagen later werd de benoeming op verzoek van de heer Bestelink al weer ingetrokken, omdat hij elders een baan had gevonden. Zijn opvolger werd de heer Schild.